Law and Order – Liittouma ja Varjo

Liittouma edustaa sivistystä ja järjestystä Kirjoitusten agraarisessa maailmassa. Liittouman tukikohdasta, kolmion muotoisesta, kiiltävästä rakennuksesta jaetaan tavallisen kansalaisen ylle niin taloudellista tukea, lakeja kuin rangaistuksiakin – joskin Liittouma puuttuu lähinnä itseään koskeviin rikoksiin, ja jättää kylien ratkottavaksi pienet (ja joskus isommatkin) rikkeet ja riidat. Liittoumalle rikoksista suurimpia on tietenkin varjolaisuus ja Varjon tukeminen. Liittouma ei salli kenenkään muun kuin omien miestensä vangita ja rankaista varjolaisia.

Liittouman valta Kirjoitusten maailmassa ei ole kuitenkaan rajaton. Liittouman tukikohdan ympärille on noussut vauras ja Liittoumalle uskollinen pieni kaupunki – mutta mitä kauemmas tukikohdasta mennään, sitä vähemmän Liittouma näkyy tavan ihmisten arjessa. Suurimmalle osalle kansalaisista Liittouma on kuin etäinen ja ankara isä. Kaikki ovat varsin tyytyväisiä siitä, että Liittouma on pysyy riittävän etäällä, eikä kukaan ole aivan varma, auttaisiko Liittouma todellisen hädän tullen. Liittouman tuoma vauraus otetaan mielihyvin vastaan. Ainoastaan hyvin kaukaisilla, eteläisillä mailla eletään lähes täysin Liittouman vaikutuspiirin ulkopuolella, vaatimattomasti metsästellen ja kalastellen. Heille Liittouma on säänsyömiä lappusia kylän ilmoitustaululla, eikä juuri muuta.

Lähteen kylä, joka oli myös Sarakon ja Nanak'ain ensimmäinen pysäkki, on yksi eteläisistä kalastajakylistä, jotka eivät Liittoumasta piittaa.

Lähteen kylä, joka oli myös Sarakon ja Nanak’ain ensimmäinen pysäkki heidän paettuaan kotoaan, on yksi eteläisistä kalastajakylistä, jotka eivät Liittoumasta piittaa.

Screen Shot 2016-06-17 at 9.16.22 AM

Kaikkia Liittouman päsmäröinti ei paljon kiinnosta.

Varjon alueille Liittoumalla ei myöskään ole asiaa. Varjon shakaaleja sekä muita varjolaisia voi onnistuneesti hallita vain Varjon hallitsija. Varjon hallitsija voi periä kruunun, kuten Sarako – mutta todellinen Varjon hallitseminen edellyttää sellaista tahdonvoimaa, ettei täydellinen hulluuskaan ole kaukana. Varjon hallitsijaksi ryhtyminen ei siis ole aivan helppoa, ja siksi Varjolla on hallitsijoita epäsäännöllisesti ja katkonaisesti. Varjo vuoroin nousee ja luhistuu kuin sykkivät elin uusien hallitsijoiden noustessa ja tuhoutuessa, ja tämä ikiaikainen ja tuhoisa liike vaivaa Liittoumaa suuresti.

Romahduksen aikoina Varjoa hallitsee neuvosto: vaihtuva joukko varjolaisia, joista kukin eri syistä uskoo voivansa edistää omia tavoitteitaan päättäjän pallilta. Neuvoston valta perustuu siihen, että suuri joukko miehiä ja naisia voi yhdessä saavuttaa rahtusen Varjon hallitsijan käskyvoimasta. Neuvostossa on aina 5-10 jäsentä – tätä pienemmällä joukolla Neuvosto ei enää pysty Varjoa tai shakaaleja komentamaan. Kokonaisenkin neuvoston antamat komennukset ovat helposti epävakaita, ja esimerkiksi shakaalit suorittavat tehtäviään epätarkasti ja omavaltaisesti. Kirjoitusten ensimmäisessä osassahan näemme, että Caeiralla ja neuvostolla on ongelmia pitää shakaalit kurissa.

Varjon neuvosto on täynnä riitoja ja juonittelua, mutta  Varjon puolella ei ole montaa ihmistä, joka pystyy pitämään mielensä niin kirkkaana, että Varjon hallitseminen onnistuisi. Näin ollen riitapukaritkin tarvitsevat toisiaan suuresti.

Varjon neuvosto on täynnä riitoja ja juonittelua, mutta Varjon puolella ei ole montaa ihmistä, joka pystyy pitämään mielensä niin kirkkaana, että Varjon hallitseminen onnistuisi. Näin ollen riitapukaritkin tarvitsevat toisiaan suuresti.

the-silent-king


Varjon hallitseminen ei myöskään edellytä minkäälaista riehumista. Jear’ania kutsutaan joskus Hiljaiseksi kuninkaaksi, hänen kylmän ja tunteettoman olemuksensa inspiroimana.

Varjo on Liittoumalle selvästi enemmän kuin kivi kengässä. Liittouma ei ole pyrkinyt tuhoamaan Varjoa, ainoastaan sen hallitsijoita. Liittoumalla olisi luultavasti resursseja purkaa Varjo kivi kiveltä, mutta tähän he eivät ole ryhtyneet. Tietääkö Liittouma Varjosta jotain mitä me emme?

Mitä Liittouma pelkää?

Mukavia porttoja

vanha luonnos vuodelta 2006

Varhainen luonnos vuodelta 2006. Pörröpääblondilla ja kissanaisella ei edelleenkään ole nimiä lainkaan. Huomaa myös paljon vanhempi Sarako – yllätyin itsekin kuin nuorena Sarako lopulta ilotaloon päätyi. Onneksi vain kaljaa tarjoilemaan. 😀

Kirjoitukset on synkkä ja ahdistava tarina, jossa ihmiset alati riitelevät, murjottavat ja kiukuttelevat. Mutta eivät Arbellen bordellin naiset! Ilotalossa on nimittäin sarjakuvan mukavimmat ja tervepäisimmät ihmiset. Mielestäni on hauskaa, että juuri huoratalo on paikka jossa Nanak’ai ja Sarako kohtaavat lähinnä pelkästään terveitä, mukavia ihmisiä – prostituutioon kun liitetään helposti lähinnä kurjia ja ankeita ihmiskohtaloita. Oli tärkeää pitää ilotalon naishahmot mukavina, jotta Nanak’ai voisi uskottavasti haluta jäädä borelliin.

Arbellen talo ei toki ole mikä hyvänsä porttola – niitäkin Ma:n kaupungista kyllä löytyy. Kaupungin kirjoissa nuhjuiselta kujalta löytyy kapakka, mutta kaikki tietävät, että sieltä saa paljon enemmän: musiikkia, silmänruokaa ja toinen toistaan kiihottavampia ja taidokkaampia esityksiä. Koska kaupungin päättäjätkin käyttävät juuri Arbellen talon palveluita, ja sillä on Ma:n kaupungissa legendaarinen ja hyvä maine, Arbellen talon sivubisneksiä katsotaan läpi sormien.

"Off you go! And take your ugly pants with you."

“Menetkös siitä! Ja vie rumat kalsonkisi mennessäsi.”

Myöskään Arbellen tanssijoilla, huorilla ja tarjoilijoilla ei ole juurikaan valittamista. Arbellen naisilla on hyvä viikkoperusteinen palkka, työterveyspalvelut, vapaapäiviä ja mahdollisuus vaikuttaa työhönsä. Arbelle on tarkka siitä, kenet hyväksyy joukkoon – ennen Sarakon ja Nanak’ain tuloa uusia naisia ei oltu otettu sisään aikoihin. Tämä johtuu siitä, että Arbellen talossa vallitsee hyvä yhteishenki, eikä siihen haluta kevyin perustein kajota. Naiset pitävät yhtä, ja vaikka riitojakin syntyy, niistä selvitään puhumalla ja anteeksipyytämällä. Arbellen tytöt tietävät kyllä että heidän pomollaan Arbellellä on takanaan vakavia virheitä ja ylilyöntejä (Ruusun tarina on suosittu juoru koko kaupungissa), mutta he tukevat Arbelleä ja Arbelle tukee heitä.

Arbellen talo ton yksi Ma:n kaupungin salaisia nähtävyyksiä. Satunnainen kulkija tuskin vilkaisee kahdesti vaatimatonta kylttiä pimeällä kujalla, mutta oven takana on kokonainen labyrintti täynnä musiikkia, viinaa, teatteria – ja naisia, jotka tienaavat paremmin kuin suurin osa asiakkaistaan. Arbellen talo on siis enemmän kuin bordelli. Se on työpaikka ja yhteisö, jossa on lukemattomia tarinoita kerrottavana.

the whore house sign by Marja Siira

Kirjoitukset.net
Kommentoi facebook-sivulla!